Svatomartinská husa
11.11.2022
RECEPT NA NAŠI SVATOMARTINSKOU HUSU
Na to, abyste si udělali krásný Svatomartinský večer s husou, nemusíte být žádný masterchef. Stačí Vám jen odhodlání, chuť, trochu trpělivosti a následující ingredience:
-
středně velká husa
-
3 jablka
-
hruška
-
několik snítek rozmarýnu
-
kmín
-
sůl
S přípravou začneme již den předem. Důkladně husu zvenku i zevnitř omyjeme, nasolíme a okmínujeme. Nezapomeňte i na vnitřní stranu. Necháme ji uležet do druhého dne.
Zhruba tři hodiny před pečením vyndáme husu z lednice. Necháme ji odpočinout při pokojové teplotě.
Poté předehřejeme troubu na 130 stupňů. Připravenou husu vložíme do pekáče prsíčky dolů a podlijeme horkou vodou tak, aby sahala zhruba do čtvrtiny pekáče. Pekáč pak přiklopíme a dáme husu pozvolna péct přibližně na 3 hodiny.
Během pečení husu několikrát otočíme, aby se opekla z obou stran. Pokaždé znovu přiklopíme pekáč. Maso se nevysuší a zůstane krásně křehké. Občas propíchneme kůži, aby mohlo vytékat sádlo. Až se sádlo vyškvaří, odebíráme ho nebo s ním husu znovu poléváme.
Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme je na dílky. Po 3 hodinách pečení husu obložíme připravenými jablky a rozmarýnem. Dáme péct na dalších 40 minut. Poté na posledních 20 minut zvýšíme teplotu na 170 stupňů a husu odkryjeme. Díky tomu se nám vypeče pěkná, křupavá kůžička.
Měkkou husu necháme před podáváním odpočinout.
A co k huse? No přece knedlíky a zelí. Mňam!
Dobrou chuť