Načítám...

ČZHM

Centrála

06.09.2017

Částečně Zkvašený Hroznový Mošt

...trocha osvěty neuškodí, aneb nebojte se ČZHM.

Že je jižněji větší teplo všichni víme, a proto se nikdo nepodiví, že ovoce (i vinný hrozen) tam uzraje přirozeně dříve… 

Proto sezonu začínáme s Částečně Zkvašeným Hroznovým Moštem (ČZHM)

Co to ten ČZHM vlatsně tedy je? To, čemu říkáme burčák,pokud pochází vymačkaná šťáva (mošt) z hroznů vypěstovaných na území Moravy. Burčák je tedy přirozeně také ČZHM, jen tomu co burčí a je vymačkáno z hroznů ze zahraničí nemůžeme říkat burčák. Burčení je náš moravský výraz zažitý pro kvašení šťávy z hroznů a tak by ten zahraniční mohl být nazývaný nejspíše "kvašák". Ale pod tímto pojmem si každý představí spíš nakládanou okurku… ČZHM proto není o nic horší než moravský. Jako jistě francouzské víno není apriori horší než to naše. Je to vlastně obdobný produkt. Zahraniční mošt má ovšem nyní své přednosti.  Krom toho, že si ho můžeme vychutnat dříve je to i jeho cena. 

Díky hroznům z Maďarska či Itálie je burčení u Nás již v plném proudu a je v Naší Vinotéce ve všech  3 stádiích "rozburčenosti" a jako vše se zárukou :-) Litr nabízíme jen za 49,-

Bílá sudová vína
Růžová sudová vína
Červená sudová vína