Načítám...

Červené víno

05.01.2017

Jak se z modrých hroznů stane červené víno ?

Červené víno je vyrobené pouze z modrých hroznů (protože červené barvivo se nachází pouze v těchto modrých odrůdách), a to nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním. Při jeho výrobě se rmut nechá několik dní kvasit. Slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Kvašení probíhá delší dobu a za vyšší teploty než u bílého vína. V červeném vínu jsou tak ve vyšší míře třísloviny a také resveratrol (ze slupek i z jadérek), který se vyskytuje i v bílém víně. Dva decilitry červeného vína obsahují přibližně 600 mikrogramů resveratrolu.

Vliv na zdraví

Látkou, která má být ve vinné révě zdravotně významná, je právě resveratrol. Jeho role je v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Réva má mít též protirakovinný účinek, protože fenoly v ní obsažené fungují jako antioxidanty, zpomalují stárnutí buněk.




Nejčastější červené odrůdy vína

  • André  je moštová odrůda, která byla vyšlechtěna ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku křížením odrůd Frankovka a Svatovavřinecké. Šlechtění začalo v roce 1961 a uznáno bylo v roce 1980. Šlechtitelem odrůdy byl Ing. Jaroslav Horák.
  • Cabernet Moravia  je moštová odrůda, která vznikla křížením odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc. Je to první odrůda kabernetového typu, vyšlechtěná v České republice. Šlechtitelem a udržovatelem odrůdy je Lubomír Glos z Moravské Nové Vsi
  • Cabernet Sauvignon  tradiční francouzská odrůda, o které se dlouho soudilo, že mohla být ve Francii pěstována již v době Římské kolonizace, popřípadě pochází z křížení s některou „antickou“ odrůdou. Podnět k tomu dala synonyma Bidure či Vidure, popřípadě Petite Vidure, která byla spojovaná s antickou odrůdou Biturica. 
  • Frankovka  je moštová, výjimečně též stolní odrůda. Je to velmi stará odrůda, která má podle některých pramenů německý původ, jiné ovšem považují za její pravlast Dolní Rakousko, odkud se měla rozšířit v 18. století. 
  • Merlot  je moštová odrůda, poprvé písemně zmíněná již ve 14. století z oblasti Bordeaux. V té době byla nazývána Crabatut noir a platila spíše za doplňkovou odrůdu. Kompletní popis odrůdy pochází až z roku 1857, publikoval jej Victor Rendu.
  • Modrý portugal  je moštová odrůda. Často slouží též jako nenáročný stolní hrozen, ale pro náchylnost k hnilobě pouze v době sklizně. Původ odrůdy je neznámý. Název sice ukazuje na Portugalsko, ale zde se odrůda vůbec nepěstuje a portugalští ampelografové neuznávají její příbuznost k žádné zde pěstované odrůdě. Naproti tomu je rozšířena takřka v celém Podunají, proto se předpokládá, že pochází odněkud z tohoto prostoru, pravděpodobně z Rakouska.
  • Rulandské modré  je starobylá francouzská moštová odrůda vinné révy (Vitis vinifera). Hypotéza, že je spontánním křížencem odrůd Mlynářka (Pinot Meunier) a Tramín červený  je, zdá se být, překonán výsledky novější studie, podle které je naopak Mlynářka pozdější mutací odrůdy Rulandské modré.
  • Svatovavřinecké  je moštová odrůda, pocházející z Francie, patrně z regionu Alsasko, jak předpokládal již francouzský ampelograf a šlechtitel Oberlin (1831-1915), odrůda se zde pěstovala pod názvem Schwarzer prokazatelně již v 18. století.
  • Zweigeltrebe  je středně pozdní, moštová odrůda. Byla vyšlechtěna roku 1922 bývalým ředitelem vinařské školy a vinařského ústavu v rakouském Klosterneuburgu, Fritzem Zweigeltem, křížením odrůd Svatovavřinecké (St. Laurent) a Frankovka (Blaufränkisch).
  • Sirah


Teplota podávání červeného vína: révová vína potřebují určitou teplotu, aby dokonale vynikly jejich vlastnosti ve vůni i chuti.

Více o teplotách vín při podávání...


Další zajímavé články o víně

Sommeliérské minimum

Víte jak správně vytáhnout zátku? Jak víno nalévat ? Kolik vína do sklenky?

Snoubení vína a pokrmů

Zlaté pravidlo! Víte co je francouzský paradox?

Výroba vína

Víte jakou mají cukernatost hrozny pro pozdní sběr ?


Čepovaná vína
Perlivé nápoje
Akce na čepu