Načítám...

Argentinská vína

05.11.2019

Získali jsme pro vás nová vína z Argentiny.

Argentinská vína

Od 6.12. budeme zařazovat do víkendových akcí nová argentinská vína, která jsme pro naše zákazníky nakoupili. Jsou to kvalitní, plná odrůdová vína (převážně 13%alk.) za příznivé ceny.


Argentina je po Americe pátým největším producentem vína na světě. Argentinská vína pocházejí především z vinařských oblastí Mendoza, San Juan a La Rioja. Nejčastěji pěstovanými odrůdami pro výrobu argentinského vína jsou Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Viognier z bílých odrůd a z červených zejména Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz a Malbec.



Vína uváděná ve víkendových akcích:


Akce od 20.12. do 21.12.

Sauvignon

Bobule odrůdy Sauvignon obsahují vysoce aromatické látky, které zpočátku tvorby mají tóny vůní kopřivových nebo černorybízových až angreštových a při pozdějším zrání pak přecházejí do vůně zralých broskví. V dobrých ročnících je víno plné s typicky broskvově muškátovými aromatickými látkami. Při vyšším slunečním svitu a lepší vyzrálosti hroznů se začínají objevovat ovocné tóny. Typická odrůdová vína Sauvignon jsou světle zelenožlutá, intenzivně aromatická, kořenitá, s výraznější kyselinkou a s vyšším obsahem alkoholu, perzistentní v dochuti, s velkou škálou od tónů travnatých a kopřivových až po tóny připomínající ovocné plody. Ve vůni a chuti můžeme hledat černý rybíz, angrešt, kopřivu, kočičí moč, zelený pepř, kiwi s nádechem citronu, grapefruity, broskve, nektarinky, meloun. Aromaticky výrazná a suchá vína Sauvignon jsou vhodná jako aperitiv či ke studeným předkrmům, ke chřestu a kozím sýrům. Plnější a zralá vína jsou vhodná ke kořenitým jídlům, těstovinám s gorgonzolou nebo rybí omáčkou, k vařené šunce, bílým masům se smetanovými omáčkami, k rybám s výraznější úpravou či k rybám uzeným. Výběry pak ke sladkým dezertům.

Cabernet Sauvignon SU


Akce od 13.12. do 15.12.

Cabernet Sauvignon PSU

Z vyzrálých hroznů této odrůdy je chuť vždy černorybízová a k ní se pak druží podle polohy, půdy, sklizně a technologie vůně tmavých třešní, ostružin, tabáku, eukalyptu, marmelády.
Typický CS je tmavě granátové barvy, někdy s modravým odleskem, stárnutím se sytost stupňuje. Je plného těla, s taninovou strukturou, která si žádá delší zrání na láhvi, získá tím hebkost a příjemně se zakulatí. Obsah alkoholu by se měl pohybovat okolo 12 % obj. Vůně je typicky černorybízová (cassis), chuť mohutná s dlouhotrvajícím dojmem, kořenitá, u mladých vín silně tříslovitá, u vyzrálých hebce sametová. Ve vůni a chuti můžeme hledat černý rybíz, třešně, ostružiny, moruše, zelenou papriku, zelený pepř, olivy, fialky, cedrové dřevo, lékořici, marmeládu, hořkou čokoládu, eukalypt, tabák, lanýže, tuhu, mentol, vanilku. Plná, aromatická vína velmi dobře doprovázejí masitá jídla, zejména jehněčí pečeni, bifteky, krůtí maso, zvěřinu nebo úpravy jídel s kořenitými omáčkami.

Chardonnay

Chardonnay z teplých oblastí získává tropické tóny, především mango, banán, ananas, broskev a meloun, někdy i smetanu, med a karamel. V chuti se pak tyto vjemy potvrzují, navíc dominuje plnost s krémovým a máslovým pocitem na patře. Nejlepší vína mají vyváženou kyselinu a hutnou až olejovitou konzistenci s máslovitým závěrem. V gastronomii lze vína kombinovat s rybami, mořskými plody, bílým masem a těstovinami, hodí se k měkkým sýrům s bílou plísní, paštikám a bílým omáčkám. Dobře doplňuje hustší polévky, pokrmy s bílým masem a smetanové omáčky. Zejména pstruh na másle je v kombinaci s Chardonnay jedinečný.


Akce od 6.12. do 8.12.

Pinot Gris

Od vín „Rulandy šedé“ se očekává plnost, hebkost, vysoký extrakt, pomerančové tóny ve vůni spojené s dojmy medovosti a mírnější chlebnatosti. Charakteristické Rulandské šedé je zlatožluté barvy, někdy s růžovým tónem, má neutrální vůni s ovocnými tóny, jeho chuť je plná, hebká, s vysokým extraktem, s vyšším obsahem glycerolu a alkoholu. Víno je harmonické, vláčné, s utlumeným působením kyselin, dochuť je dlouhotrvající. Ve vůni a chuti můžeme hledat pomeranč, grapefruit, meruňky, oříšky a med, kouřové a máselné tóny, koření, botrytické tóny, chlebnatost, jablka, hrušky, mango, květiny, kozí pysk, ale i kakao, vanilku či včelí vosk.

Merlot

Typický Merlot je rubínové až tmavě granátové barvy, odstín záleží na velikosti sklizně. Vůně je jemná, s tóny přezrálého černého rybízu. V chuti je patrný nízký obsah kyselin, plnost, hebkost, vláčnost, dlouhé doznívání. Obsah alkoholu u vín z vyzrálých hroznů se pohybuje okolo 12,5 %. Ve vůni a chuti můžeme hledat černé třešně, švestky, ostružiny, kompot, fíky nebo růže. Zráním získává Merlot smetanovo-vanilkový nádech. Vína Merlotu se dají pít samotná, bez doprovodu jídel. Podávají se k různým jemným paštikám, k srnčímu nebo jelenímu ragú, k telecím ledvinkám, k hříběcímu masu, k pokrmům s výraznou chutí rajčat, k pokrmům z pernaté zvěře nebo k ementálu.

Bílá sudová vína
Růžová sudová vína
Červená sudová vína