Teplota podávání vína
Správná teplota vína pro podávání
Révová vína potřebují určitou teplotu, aby dokonale vynikly jejich vlastnosti ve vůni i chuti. Poučka, že bílá vína podáváme chlazená, neplatí pro všechny druhy stejně. Jemnější druhy nesmíme příliš zchlazovat, nižší teplotou trpí buket a další vlastnosti. Nasládlá vína mohou být chladnější; rovněž lehčí, jednodušší a kyselejší druhy. Kyselost vína se vyšším chladem zastře. Jakostní bílá vína nejlépe chutnají při teplotě chladného sklepa, tj. 10 - 12 °C . Pod 10 °C jsou bílá vína neharmonická, neuvolňují se vonné látky, víno se zdá fádní, nemá vůni ani chuť. V ústech pociťujeme jen chladný nápoj. Nad 12 °C u bílého vína vyniká chuť alkoholu, víno se zdá silnější, plnější, bývá chuťově nevyvážené, chutná ostře, někdy až pálí. Vinné vlastnosti nejlépe chutnají při teplotě, v jaké byly přineseny z chlazeného sklepa. Po otevření láhve postupně krásně vynikne jejich buket neboli kytka. Tyto zkušenosti mají význam zejména u kořenného Tramínu, Bzenecké lipky a jiných jakostních vín. Výraz buket je velmi výstižný, neboť jde o celou stupnici vůní, podobně jako u kytice květin. Pro většinu našich červených vín byla teplota vína při pití stanovena na 14 - 16 °C . Červené víno zchlazené pod 12 °C je zcela uzavřené, vůní se neprojevuje, je kyselejší a hrubší. Při teplotách nad 16 °C u našich červených vín vyniká alkohol a víno chutná hořce. Jen lehčí červená vína, jako Portugal, Pavlovické ohnivé, snesou podávání při nižší teplotě. Při teplotě 12 °C lépe chutnají zejména v létě, osvěžují. Špatným vysvědčením pro restauraci je vrácení doneseného červeného vína proto, že je vychlazené anebo dokonce přechlazené. Dezertní likérová vína podáváme ve stejné teplotě jako bílá vína. Vermutová vína jsou chuťově i vůní tak plná, že mohou být předložena stejně jako bílá vína, spíše chladnější. Uváděné teploty jsou míněny pro naše vína. Francouzi pijí červené vinné vzácnosti až při 20 "C. V italské odborné literatuře je uváděno pro víno Barolo teplota až 22 °C, suchá bílá vína doporučují servírovat při teplotě 8 - 10 °C, sladké muškáty při teplotě 14 °C.
Pro lepší přehlednost uvádíme tabulku teploty našich vin:
- Vermut 9 - 10 °C
- Mladá bílá vína 9 - 10 °C
- Starší bílá vína 10 - 12 °C
- Růžová vína 10 - 12 °C
- Červená vína 11 - 12 °C
- Těžší červená vína 15 - 17 °C
- Dezertní vína 10 - 12 °C
Uváděná teplota je stanovena pro dobu pití vína. Je-li v místnosti velké teplo, je nutné počítat s oteplením vína po nalití do teplých sklenek, takže zchlazení může být nižší. Je-li víno v lahvi chladnější, není to takovou chybou jako víno teplé. Chladné víno snadno ohřejeme, držíme-li sklenku v ruce. Pozor na náhlé oteplování vína - víno je velmi citlivé na náhlou změnu teploty, která způsobuje zlom chuti vína. Z tohoto důvodu neohříváme přechlazené víno v horké vodě.